Udsen

Adelsfamilier

Det ville komme alt for vidt, at skulle redegøre for disse adelige og deres våbenskjold. Mange adelige har haft historisk betydning, da de var en del af magten. Hvis man skulle ønske at vide mere om den danske adel, i et slægtsforskningsperspektiv, så kan jeg henvise til Finn Holbæks hjemmeside eller Steen Thomsens hjemmeside, hvor jeg har lånt våbenskjoldene. Min interesse for slægtsforskning ligger nok mere i det, som jeg selv skal støve op.

Detektivarbejdet er det, som tænder mig. De adelige er jo beskrevet. Og dog - for her oplever jeg stor personlig morskab over de "akademiske" diskussioner, som udspiller sig i forhold til kildekvalitet-/validitet.

Tre eksempler:

1. Er Johannitermunken Thøger Jensen søn af Jens Lauridsen Løvenbalk og Helene Pedersdatter Munk?

2. Er Kirsten Nielsdatter Munk (Bjelke) datter af Niels (Mus) Munk (Bjelke) til Brusgaard og (evt.) Gjertrud Svendsdatter Udsen?

3. Har Christoffer II, Konge af Danmark og Jomfru Lunge været ophav til Løvenbalkerne? Vi er her tilbage omkring år 1300, hvor jeg i hvert fald ikke kan huske noget :-) Men lige her, har mange slægtsforskere (måske?) en personlig interesse i at promovere og tro på netop denne relation, fordi man så kan bryste sig af slægtskab til Gorm Den Gamle? Nej, jeg ved det ikke, men jeg ser, hvordan yderst plausible relationer i eksempel 1. og 2. betvivles af de samme "forskere", som holder benhårdt fast i 3'eren.

 

Lige nu er jeg ved at undersøge mine relationer til disse engelske adelige - jeg kan dog intet bevise endnu :-)

I billedet fra højre Lord Edmund Blackadder, Baldrick (mundskænk) og Percy (Duke of Northumberland)

Rotfeld
Lunge
Stenbrikke
Breide
Munk med bjælke
Bugge
Munk med vinranke
Flemming
Saltensee

Hvide - Marsk Stig

Skarsholm
Banner
Krognos
Løvenbalk
Skadeland
Neb
Månebjælke
Abel
Benderup
Bjørn
Rantzau
Hvide (Galen)
Vognsen
Due
Porse
Drefeld
Kaas (Spare)
Gyldenstjerne
Ulfeldt

 

 

info@heidehof.dk