Indtil videre har jeg valgt kun at linke til denne store PDF-fil - så for at se slægtstræet skal der zommes en del :-) Jeg satser på at uploade noget mere interaktivt, men nu må vi se.

Her er to eksempler på de perspektiver, som slægtsforskningen kan kaste af sig:

1. Billedet til højre er fra det Kgl. Bibliotek og viser en skitse af området ved Søballe i Storring sogn, hvor Rane Jonsen angiveligt skulle have haft borgen "Sandgravvold". Borgen findes ikke mere. Det fortælles, at borgen blev revet ned og at "Gammelgaard" blev bygget med byggematerialer fra borgen.

Rane Jonsen var i familie med Hvide slægten - han og Marsk Stig Andersen Hvide blev gjort fredløse efter mordet på Kong Erik Klipping i 1286 - se mere her.

Jeg er beslægtet med både Marsk Stig, Rane Jonsen og Erik Klipping.

Gammelgaard er også interessant for mig, da min fjerne forfader Niels Pedersen, af en helt anden slægtsgren, boede her. Han var født i 1706 og døde i 1777. Han blev far til 22 børn med 3 koner.

Hvide slægtens våbenskjold (Marsk Stigs slægt) har ganske som A. P. Møller Mærsk den syvtakkede stjerne. Om der er en relation til Hvideslægtens Marsk Stig, ved jeg ikke.

2. "Christian 2." er skrevet af Lars Bisgaard som er lektor ved SDU, Institut for Historie. Han forsker i middelalderhistorie. Han udgav sidste år den meget anmelderroste bog - den første biografi om kongen siden 1800-tallet. Den vejer 2 kilo :-)

Min interesse for bogen blev skabt, fordi den dels sætter Christian 2. (1481-1559) i et nyt og vel mere positivt lys, men også fordi min fjerne forfader præst i Ølby Sogn Christen Christensen 1490-1592 (!) var med Christian 2. under dennes landflygtighed:

†Gravsten, o. 1592, over den 102 år gamle præst Christianus Christiani (Christen Christensen). Stenen lå ifølge Resen i korgulvet og havde følgende indskrift:
»D(omi)n(u)s Christianus Christiani Regis Christierni Secundi regno extorris Cantor, qvem Episcopus Ivarus Munchius ad sacrum ordinavit munus; Mortuus est anno 1592, annum ætatis agens 102
(Hr. Christen Christensen, kantor hos den landflygtige kong Christian II, som blev præsteviet af biskop Ivar Munk, døde i 1592 i en alder af 102 år)«.

Kilde: Nationalmuseet, Danmarks Kirker

Eksemplerne her er jo blot fragmenter af, hvordan slægtsforskningen griber tilbage i historien og gør den levende og nærværende.

 

Søballe - Storring Sogn

 

Carl Bloch: Christian II i fængslet på Sønderborg Slot

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   

info@heidehof.dk